Daca sunteti în cautarea unei case sau a unui apartament, probabil ca va numarati printre persoanele care au parcurs zeci sau sute de anunturi cu proprietati de vânzare. Daca nu sunteti familiarizat cu piata imobiliara si nu lucrati cu un broker imobiliar cu experienta, cu siguranta multe dintre anunturi va pot induce în eroare, nu de putine ori realitatea de la fata locului fiind total diferita de continutul anuntului. Aceasta înseamna nervi si timp pierdut. Imperia Imobiliare, una dintre cele mai dinamice agentii imobiliare din Iasi, care activeaza în domeniu de peste noua ani va arata cum sa va feriti de anunturile mincinoase.
Care este suprafata reala a unei locuinte
Una dintre principalele probleme din enunturile imobiliare se refera la suprafata apartmentului scos la vânzare. Pentru a atrage clientii, multi dintre vânzatori mentioneaza în textul anuntului suprafata construita a imobilului si nu cea utila. Suprafata utila se refera se refera exclusiv la suprafata pe care calcam cu piciorul si cumuleaza suprafete utile ale tuturor încaperilor. În schimb, suprafata construita include si suprafete precum balcoanele, logii, cote parti din suprafata comuna a blocului, casa scarii, spalatorii sau uscatoare. La toate acestea se adauga suprafata peretilor exteriori si interiori aferenti apartamentului. Aceasta face ca suprafata construita sa fie cu aproximativ 20-25 % mai mare decât suprafata utila propriu-zisa.
Ce înseamna un apartament decomandat?
Compartimentarea unei locuinte este un alt aspect care poate induce în eroare cumparatorul fara experienta în imobiliare. Exista patru tipuri diferite de compartimentari ale apartamentelor: decomandate, semidecomandate, circulare si nedecomandate. Un apartament decomandat este apartamentul în care dintr-un singur hol se face accesul catre toate celelalte camere, inclusiv baia si bucataria. În cazul apartamentelor semidecomandate, din holul principal se face accesul catre bucatarie si living, iar din living, printr-un al doilea hol, se face accesul catre baie si dormitor. Apartamentele circulare presupun tot doua holuri, iar accesul în cel de-al doilea hol se face si prin bucatarie si prin living. În fine, apartamentele nedecomandate, care presupun cel mai mic grad de intimitate, presupun ca intrarea în dormitor se face direct din living sau sufragerie. Din dorinta de a-si vinde mai bine o proprietate, multi vânzatori prezinta însa apartamentele circulare ca fiind decomandate, iar pe cele nedecomandate ca fiind semidecomandate.
Cum scapati de anunturi mincinoase
Cel mai simplu mod de a nu fi pacalit de anunturi mincinoase sau de apartamente cu vicii ascunse care va pot cauza ulterior gauri importante în bugetul familiei este de a apela la un consultant profesionist. ”Avem multi clienti care si-au cautat case si apartamente în regie proprie si, dupa luni de cautari, dezamagiri si timp pierdut au venit la noi unde si-au gasit proprietatea dorita în doar câteva zile. Agentii nostri au mai multi ani de experienta si cunosc foarte bine piata imobiliara din Iasi, cunosc hibele, dar si punctele tari ale fiecarei zone si a fiecarui apartament. Per total, este mai ieftin sa apelezi la o agentie imobiliara care sa poate gasi un apartament mai repede si la un pret corect”, explica brokerul imobiliar Paul Avataji, managing partner Imperia Imobiliare.