Multe dintre anunturile proprietarilor care îsi scot locuintele la vânzare încadreaza proprietatea la segmentul ”de lux”. În realitate însa, în majoritatea cazurilor avem de a face cu locuinte decente, cu amenajari moderne spre superioare, însa departe de a fi încadrate în categoria celor de lux. Consultantii Imperia Imobiliare au pregatit un material care sa va ajute sa evaluati cu adevarat o locuinta ”de lux”. Criteriile de evaluare au fost identificate de portalul imobiliare.ro si arata ca, pentru a fi încadrata la categoria premium, o proprietate trebuie sa îndeplineasca minim cinci criterii.
Calitatea constructiilor, finisajelor si arhitectura
Luxul nu înseamna doar opulenta, ci un mix de mai multe variabile. Printre acestea, se numara calitatea deosebita a lucrarilor, garantia unei structuri bine realizate, materialele folosite la constructie si documentatia impecabila care poate fi pusa la dispozitia clientilor. De asemenea, finisajele trebuie sa fie de calitate superioara, fara a fi stridente, ci mai degraba neutre pentru a se plia pe gustul tuturor. Pe lânga calitatea executiei finisajelor, conteaza si numele producatorilor acestor finisaje, fie ca vorbim despre placi ceramice, parchet sau obiecte sanitare.
Arhitectura cladirii este un alt element definitoriu pentru o locuinta premium. Aceasta trebuie sa iasa în evidenta atât la exterior, cât si la interior pentru a face diferenta.
Suprafete generoase si locatie premium
Atunci când vorbim despre o locuinta încadrata în segmentul de lux, discutam si despre spatii generoase si compartimentari bine realizate. Astfel, un apartament premium de doua camere poate ajunge pâna la 90-95 de metri patrati, în timp ce una cu trei camere va trebui sa aiba peste 120 de metri patrati. De asemenea, un apartament de lux, cu dimensiunea de peste 150 mp va trebui sa dispuna de o terasa generoasa.
Mai mult, pe lânga aspectele mentionate, este de luat în calcul si zona unde este situata proprietatea. Astfel, pentru ca vorbim despre un segment premium, nu este importanta apropierea fata de mijloacele de transport, ci mai degraba de zone care sa rezoneze cu stilul de viata al viitorilor locatari. În Iasi sunt considerate zone de lux zona Universitate, zona Copou, Centru Civic, zona rezidentiala din Bucium si chiar zonele periferice care dispun de regim de ansamblu rezidential privat.
Proprietati de lux în portofoliul Imperia Imobiliare
În fine un ultim criteriu pentru a încadra o locuinta în categoria celor de lux o reprezinta comunitatea, vecinii. O proprietate ai carei vecini fac parte din categorii profesionale de elita precum profesori universitari, medici, avocati, notari sau oameni de afaceri este mai usor de încadrat într-o categorie premium. ”În portofoliul Imperia Imobiliare exista în momentul de fata mai multe locuinte care pot fi încadrate cu usurinta în categoria proprietatilor de lux. Vorbim despre case cu un design deosebit, cu finisaje de exceptie, situate în zone premium precum Copou sau Bucium si care ofera conditii deosebite pentru viitorii proprietari. Preturile unor astfel de locuinte pornesc de la 150.000 euro, dar pot depasi si suma de 300.000 euro”, sustine brokerul imobiliar Costel Gavrila, managing partner Imperia Imobiliare.